Виртуални Олимпийски Серии с Награден Фонд

Прочети за 3 мин от Николай Димитров 23 април 2021

Най-старият и важен спортен форум на планетата е изправен пред големи предизвикателства. И това не се дължи само на глобалната пандемия и рестрикциите, свързани с нея. Идеята на Олимпийския комитет е да реорганизира най-масовата спортна проява в света, за да достигне до още повече хора и да бъде актуална с най-новите технологии.

Привличане на младата аудитория

Една от целите на ръководители в МОК е да спечелят доверието на младите зрители, които залагат повече на виртуалните забавления, а не толкова на играта на живо. Онлайн спортовете се превърнаха в най-бързоразвиващата се ниша в света на забавленията. Някои от виртуалните игри вече си имат свои турнири, на които присъстват хиляди зрители, а наградният им фонд е наистина впечатляващ.

Завръщането на младите зрители в лоното на Олимпийските игри може да стане и с промотирането на спортовете, включени в състезанията през това лято в Токио. Непосредствено преди старта на дългоочакваното състезание в Япония ще се проведе доста интересен виртуален турнир в Швейцария.

Виртуални спортове под егидата на МОК

Онлайн първенството ще включва пет спортни дисциплини – бейзбол, колоездене, автомобилизъм, ветроходство и кану-каяк. Турнирът е наречен недвусмислено „Виртуални олимпийски серии“ и ще се проведе от 13 до 23 май в Лозана, Швейцария. Точно един месец след това се открива и същинският турнир в Токио, който бе отложен през миналата година заради глобалната световна пандемия.

Доста интересен е и списъкът със спортните брандове на виртуалните игри, чието участие в Швейцария е осигурено. Това са Gran Turismo, Zwift и ebaseball Powerful Pro Baseball 2020. Изявлението на МОК по тази проява е достатъчно лаконично: „Олимпийските онлайн серии ще привлекат ентусиасти на виртуалните спортове по целия свят. Така ще се достигне до нови фенове на най-старото състезание на планетата.“

Въпреки изключително богата си история от турнири, Олимпийският турнир бележи спад в интереса на широката публика към някои от дисциплините в него. Някои обвиняваха МОК, че е доста консервативна организация, залагаща на спортове, които нямат достатъчно популярност в страни като САЩ и Канада. Това доведе до включването на бейзбола в олимпийската програма, но интересът към него бе доста по-нисък от очакваното.

Традиционните сили в този спорт са някои от централноамериканските държави, САЩ и Япония. Официално той бе включен в олимпийската програма през 1992 г. Последният бейзболен турнир бе от програмата на турнира под егидата на МОК през 2008 г. в Пекин. Има и някои спортове в олимпийската програма, които далеч не са толкова атрактивни за предаване на живо. Сред тях се откроява ветроходството, превърнало се в доста скъпа дисциплина.

Олимпийски игри за всички

С началото на виртуалните олимпийски серии МОК ще се опита да промени имиджа на Олимпийските игри. Зрителският фактор ще бъде определящ за развитието на всеки един турнир в обозримото бъдеще. „Новото нормално“ е на път да лиши голяма част от феновете от удоволствието да наблюдават своите любимци на живо. Ето защо, бъдещите спортни турнири ще залагат повече на атрактивни отразявания на спортните дисциплини, които са част от всеки Олимпийски турнир.

Подробности за наградите на очакваните с интерес виртуални състезанията в Швейцария не са оповестени. Според ръководителите от МОК това ще бъде уточнено допълнително. В своето изявление организаторите на Виртуалните олимпийски серии се надяват да стигнат до „повече млади хора със своята стратегия за онлайн спортове, позволявайки на участниците по целия свят да се състезават от дома си или от всяко място, имащо достъп до Интернет.“

По този начин се защитават и основните принципи на игрите, заложени още в Древна Гърция. Олимпийските игри могат да се превърнат в ново и по-вълнуващо забавление за всички млади потребители по света, които имат възможност да участват в турнири под егидата на МОК, макар и виртуално.