Завръщането на Английската Традиция във Футбола

Прочети за 5 мин от Николай Димитров 26 януари 2022

С домакинството на Челси срещу Ливърпул, състояло се в началото на януари, бе възстановена една класическа английска традиция. Феновете отново могат да наблюдават своите любимци в сектор за правостоящи. Това става след близо 30-годишна забрана, касаеща всички нива на английския футбол.

Къде ще има правостоящи фенове

Висша лига на Великобритания

От възможността ще се възползват топ клубовете от Висшата лига – Челси, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити и Тотнъм. Единственият тим от Чемпиъншип, който може да играе мачовете си пред правостояща публика, засега е Кардиф.

Тези клубове са получили разрешение от английската ФА да продават билети за домакинските си срещи и за специално изградените за целта сектори. Водещите отбори са одобрени от асоциацията, след като предварително е била тествана безопасността на обособените места за правостоящи.

Връщането на традицията става в период, когато английският футбол бележи несъмнен подем. Отличните резултати на клубовете и националния отбор повишиха неимоверно много интереса съм първенствата на Острова. Това доведе след себе си и многомилионни вложения в инфраструктурата и рекламата на Висшата лига. Неслучайно елитната дивизия е наричана „най-скъпият шампионат“ в света.

Трагедията на стадион „Хейзъл“

Забраната за правостоящи зрители дойде в началото на 90-години на миналия век, когато футболът на Острова преживя някои от най-кошмарните сцени в своята история. Претъпканите стадиони станаха причина за срутването на част от трибуните по време на някои от най-посетените мачове, което доведе и до немалко нещастни случаи.

Някои от най-запалените фенове на английския футбол все още си спомнят трагедията, разиграла се на финала за КЕШ през 1985 г. Ливърпул излезе на белгийския стадион „Хейзъл“ като фаворит за спечелването на трофея. „Червените“ се изправиха срещу италианския Ювентус, а тогава мърсисайдци се намираха в невероятна форма.

Още преди самото начало на мача се стига до срутване на една от стените на спортния комплекс, а финалът завършва с успех от 1:0 за „бианконерите“. Според официалните източници, причина за инцидента е нападение от страна на английските фенове срещу италианските „тифози“.

Така трагедията на Хейзъл става синоним за „запалянковщината“ в световен мащаб. Впоследствие английските отбори не можеха да участват в европейските клубни турнири, именно поради проблеми със своите фенове.

Завръщане на традицията по английските стадиони

Но напоследък все повече се чуват гласове, подкрепящи връщането на „британския дух“ на стадионите. Една от тези традиции е свързана с възможността запалянковците да подкрепят любимите си отбори в сектор за правостоящи.

За връщането се застъпи и спортният министър на Великобритания Найджъл Хъдълстън. Той заяви, че се „радва да одобри тези пет клуба от двете водещи лиги на Острова“. Те получават правото да обособят специални зони за феновете, като тази възможност може да бъде използвана до края на втория полусезон.

Министърът е категоричен, че „времето е подходящо да се изпробва този вариант във Висшата лига и Чемпиъншип, преди да се приеме решението за окончателното му налагане на стадионите на Острова“.

„Безопасността на зрителите и играчите е от първостепенно значение за ръководните фактори във Великобритания“, се подчертава още в заявлението. Министърът допълва, че „изпълнението на разпорежданията е под контрола на съответната държавна агенция, съблюдаваща сигурността на спортните съоръжения в страната“.  

Във Великобритания очакват с интерес първоначалните резултати от този експеримент. Но според почти всички водещи английски клубове: „феновете заслужават различни възможности, за да се насладят на мач на живо от Висшата лига или Чемпиъншип“.

Впрочем забраната стана факт в доклад, направен от Тейлър и оповестен от правителството на Маргарет Тачър през 1989 г. А новото решение за правостоящите сектори е доста по-иновативно, в сравнение с условията отпреди 30 години.

Изисквания към отборите-домакини

За всеки зрител, желаещ да наблюдава любимия си отбор по този начин, ще бъде отредена прибираща се седалка. Това означава, че секторът за правостоящи все пак ще бъде с обособени места, но безопасността му ще бъде доста по-висока отпреди.

За да са гарантира пълната безопасност на зрителите, зоните ще бъдат с постоянно видеонаблюдение по време на мачовете. Съответно се подобрява и пропускателният режим на стадиона. Стюардите и персоналът на домакините ще бъдат специално инструктирани как да елиминират опитите за неоторизиран достъп на зрители до спортния комплекс.

През 2016 г. Селтик Глазгоу стана първият британски отбор, който откри подобен сектор за правостоящи. Трябва да се подчертае, че в Шотландия нямаше закон, забраняващ на феновете да наблюдават отбора, без да имат специално отредено място на стадиона.

Все пак правителството на автономната област изискваше от всички клубове, състезаващи се в първите две футболни дивизии на страната, да продават билети само за седящи зрители. Това правило бе прието първоначално през 1998 г., а през 2011 г. неговите условия бяха облекчени.

Що се отнася до Англия, освен споменатите водещи клубове от Висшата лига, получили право за използване на сектори за правостоящи, трябва да се добави и Уулвърхямптън. Но засега „вълците“ няма да се възползват от възможността да приемат фенове, които нямат т. нар. „поименно място“. Всички тези клубове са изпълнили критериите, заложени от специалната държавна комисия в края на миналата година.

За да се направят специални сектори за правостоящи, обособените зони на стадионите трябва да отговарят на някои изисквания. Сред тях основно място заема кодексът за поведение на феновете в лицензираната зона. Всеизвестен факт е, че тези сектори са били предпочитани в миналото от най-върлите запалянковци на всеки британски отбор.

Сподели