Отговорна игра - Играйте разумно

Хазартът се среща под различни форми в съвремието, но основното му определение е: залог на събитие, който може да донесе печалба или да бъде загубен. Част от залагащите отъждествяват развлекателните игри като средство за забавление, но други прекрачват границата на допустимото и се пристрастяват към тях.

Изследвания показват, че хората с по-слаба воля и податлива психика са изложени на по-голям риск. Това не означава, че останалите няма да престъпят прага в даден момент, особено след печалба. Зависимостта към хазартни игри се изразява в постоянно мислене за тях, търсене на финансови средства за инвестиция в залози, социална дистанцираност, а понякога се стига и до извършване на престъпления.

В статията сме описали признаците за проява на пристрастеност и сме оставили връзки към световни организации, помагащи на зависимите.

Причини за пристрастяване към хазарт

Няма строго описан модел, който да олицетвори хората, склонни към пристрастяване. Всеки е потенциално зависим, ако не мисли трезво и не оценява рисковете.

Забелязва се тенденция за покачване на хазартно зависимите от страни с по-ниски финансови възможности. Залагащите виждат хазарта, като средство за “печатане” на пари, което граничи с глупостта.

Сред пристрастените има огромно мнозинство, което не се интересува от печалбите и парите. За хората от тази група най-важни са емоциите и адреналина. Хазартът се превръща в начин за измъкване от тежкото ежедневие и за забравяне на проблемите. Не случайно знаменитости и богати личности също се пристрастяват към залаганията, без да изпитват нужда от финансови постъпления.

Тест за самооценка

Асоциациите за хазартно зависими са предоставили въпросници, които помагат на хората да узнаят степента на пристрастяване. Представяме някои от най-ключовите въпроси, оценяващи текущото ви състояние.

 • Използвали ли сте хазартните игри като средство за разрешаване на финансови затруднения?
 • Пропускали ли сте работа, университет или други социални ангажименти, за да залагате?
 • Пренебрегвали ли сте семейни срещи, за да участвате в хазартни игри?
 • Усещате ли социална дистанцираност и намаляване на контактите с близки и приятели?
 • Чувствате ли неспокойство, когато достъпът ви бъде ограничен?
 • Опитвали ли сте се да спрете с хазарта? Успяхте ли за повече от 3 месеца?
 • Изпитвате ли нужда от по-висока печалба, след като спечелите?
 • Продавали ли сте вещ, за да "инвестирате" в залози?
 • Използвате ли хазарта като средство за бягане от реалността?
 • Случвало ли ви се е да лъжете за заложените пари и колко време сте отделили за игра?

Центрове за хазартно зависими

В България не функционира самостоятелен психо социален център за лечение на хазартна зависимост. Можете обаче да се обърнете към Националния център по наркомании, където ще ви окажат помощ.

Съществуват няколко световни организации, оказващи подкрепа на стотици зависими всеки ден:

 • NCPGambling.org - мисията на организацията е да информира за опасността от хазартна зависимост;
 • BeGambleAware - предлагат 24/7 безплатна помощ чрез чат на живо и телефон;
 • GamCare - организация в Обединеното кралство, която разполага с уебсайт, информиращ за симптомите и лечението на хазартна зависимост. Добавен е форум, където анонимни потребители споделят за личните си премеждия.

Нашите съвети за справяне със зависимостта

Замислете се колко часа отделяте на хазартните игри всеки ден. Това време можете да го използвате за работа, грижи за семейството или за личностно усъвършенстване (курсове, учения, четене). Инвестицията не си заслужава, дори и да печелите често. Печалбите никога няма да ви удовлетворят, винаги ще искате повече, а това резонно води и до по-големи финансови поражения.

Използвайте спортните залози и казино игрите за забавление, още по-добре, ако е с приятели. Споделяйте за успехите и загубите, помагайте си и превърнете залагането в средство за социална близост. Загубени залози ще има, дори повече от печелившите, затова залагайте разумно и отговорно. Стремете се депозитите ви в хазартни платформи да не надвишават 6% от месечните доходи.