На Гран При в Бахрейн ще бъдат тествани състезатели и зрители за коронавирус

Прочети за 4 мин от Николай Димитров 11 март 2021

Резултатите от световната пандемия са вече налице и във Формула 1. Отборите ще стартират своята кампания през тази пролет, но една новина привлече вниманието на автомобилната общественост през последния месец.

Новият календар за сезона във Формула 1 е готов

Още през януари бе обявен календарът за предстоящия сезон. Той бе ревизиран, като планираното откриване на кампанията първоначално бе със старт в Австралия. Състезанието на Зеления континент е отложено и ще се състои през ноември, когато в южното полукълбо е по-топло.

Появи се и дата за Голямата награда на Италия, а тук е и една от приятните изненади. Добрата стара писта „Имола“ се завръща отново в календара на Формула 1, заменяйки Гран При на Китай.

Едва ли тези промени учудват някого в света на спорта. Ревизираният график е направен в отговор на постоянно изменящите се ограничения за пътуване, наложени от правителствата по света, свързани с продължаващата пандемия.

Пистата „Имола“ се завръща

Сезонът ще продължи със седмица по-дълго от първоначалните планове. Последното състезание, което трябваше да се състои в Абу Даби е изместено за 12-ти декември. Именно по това време трябва да се състои и надпреварата за Гран При на Австралия. Все още не е уточнена конкретна дата, но състезанието може да бъде насрочено на 21 ноември. Графикът не е окончателен, но преобладават мненията, че стартът в Австралия трябва да бъде между Гран При на Бразилия и надпреварата в Саудитска Арабия.

Пистата „Имола“, която бе арена на състезание от Формула 1 и през миналата година, ще приеме най-бързите пилоти на света на 18-ти април. Гран При на Италия е планиран като втори старт за сезона. Третият по реда турнир от календара ще бъде определен допълнително, а насрочената за него дата е 2-ри май. Португалската писта „Портимао“ ще приеме болидите от Формула 1 непосредствено след това.

Гран При на Бахрейн с нови правила за феновете

А най-обсъжданата тема през последните дни е решението на организаторите на състезанието в Бахрейн да направят сериозни рестрикции, поне що се отнася до зрителите на пистата. Билетите за първото за сезона Гран При са вече в продажба. Но пропуски за турнира могат да закупят единствено лица, които са били ваксинирани срещу Ковид или са напълно възстановени от изкараната болест.

Ръководителите на Формула 1 винаги са твърдяли, че приветстват феновете на всички състезания от сезона, когато това е безопасно. И все пак, Бахрейн е първото място, което ограничава продажбите на билети за ваксинирани лица и такива, които вече са изкарали заболяването.

Организаторите на първото Гран При във Формула 1 заявиха, че решението е взето „в съответствие с правителствените здравни съвети“. А тези, които желаят да купят билети за състезанието, трябва отговарят на условията. Всичко това ще бъде верифицирано с помощта на специалното приложение BeAware Bahrain, създадено заради коронавирусната пандемия.

Ваксинираните притежателите на билети за първото Гран При трябва да имат двуседмичен интервал между втората от двете си дози и посещението си в арабската държава.

От друга страна, за хората с прекаран коронавирус също е задължително да докажат, че са се възстановили напълно от инфекцията поне две седмици преди визитата си в Бахрейн.

Не е ясно колко билета ще бъдат пуснати в продажба, но се предлагат само места, намиращи се на главната трибуна на пистата, както и на секторите, които са непосредствено до първия завой на състезанието.

В свое изявление организаторите добавят, че закупуването на храна и напитки от феновете също е строго регламентирано, като главната цел е да се „запази необходимата социална дистанция и задължителните санитарни мерки“.

На Гран При на Бахрейн ще бъде извършван здравен преглед на място, извършван преди влизането на състезанието. Феновете ще трябва да носят маски през цялото времетраене на надпреварата.

Миналата година Гран При на Бахрейн бе наблюдаван на живо от специално подбрани медицински работници, на които им беше позволено да присъстват и на двете състезания, проведени в бутиковото островно кралство.

На състезанието в Бахрейн ще се предлагат и ваксинации

Организаторите на първата надпревара за сезона във Формула 1 предлагат и безплатна ваксинация на всички екипи, които ще вземат участие в старта. Тестовете за наличието на Ковид са планирани да започнат на 12-ти март. Прегледите на състезателите ще се извършват край състезателния комплекс, където ще се проведе и самата надпревара.