Финансови и кадрови последствия от заразата в българския футбол

Прочети за 4 мин от Николай Димитров 05 юни 2020

Футболът се поднови, но последствията от него ще останат за дълго. Това са съждения на различни спортни анализатори, хора близки до футбола, както и редови привърженици. Новата зараза повлия доста силно на спорта във всичките му аспекти – футболисти загубиха формата си, клубовете загубиха всякакви приходи, но в същото време плащаха заплати, феновете останаха без мачове повече от два месеца. Все неща, които не са се случвали скоро и за които никой не би предполагал, че могат да се случат точно по този начин. Бяха отменени големи надпревари като Олимпиадата и Европейското по футбол. Всичко това не подмина и тениса – два от най-големите тенис турнири Уимбълдън и Ролан Гарос също ще трябва да се играят напред в бъдещето.

Наченки на рестарт на футбола в България

В началото на май месец започна да стои на дневен ред подновяването на първенството и мерките, които ще бъдат приложени, за да се осъществи това възможно най-безопасно и най-скоро. Едно от изискванията бе да се тестват всички играчи в родното първенство. Информациите са, че двама от тях са дали положителна проба, като впоследствие са били изолирани.

Ползи и вреди

Не съществува спор, дали има ползи от това футбола да отсъства два месеца. На всекиму е ясно, че това е най-скъпата игра и за някои отбори този период може да се окаже пагубен. Факт е, че надали има отбор, който си мисли, че ще успее да извлече позитиви от ситуацията.

Може да се поспори, обаче, дали няма да има някакви положителни промени в българския футбол, от гледна точка на чужденците, които през годините са „завзели“ голяма част от водещите ни отбори и по този начин школите закърняват, а националният ни отбор копае дъно след дъно всяка година. Футболът ни е дълбоко в порочния кръг – изпускаме младите таланти още от малки, а след време се задоволяваме с чужденци, на които по-късно плащаме, за да гоним. Българите, които са се развивали в чужбина не искат и да чуват за България, национален отбор и български футбол.

Та, от тази гледна точка, футболът ни би могъл, а и ще бъде принуден да се прочисти от футболисти с колосални заплати. Това ще помогне за интегрирането на повече български играчи и респективно напред във времето – по-силен национален отбор.

Една от огромните вреди е, че в моментното състояние, клубовете много трудно ще дават същите пари за трансфери, каквито са давали до миналата година. Поне докато не се стабилизират. Цената на играчите пада, клубовете губят от разликата, а заплатите вървят успоредно с всички останали утежнения, което поставя пред предизвикателство редица по-нестабилни към сегашния момент клубове.

В „Етър“ нещата никак не изглеждат розови. Докато предния сезон се бореше за място в шестицата, то този търновчани се борят за оцеляването си. От клуба са пуснали специална партида билети, с която ще се опитат да вкарат малко свежи пари в клубните хазна, а това да им даде глътка въздух.

В „Левски“ нещата досега щяха да са приключили, ако не бяха „сините“ фенове, които да докажат за пореден път силната си и безрезервна любов към клуба. Отборът бе поставен в изключително тежко състояние още през януари, когато главният спонсор спря парите към клуба по трети причини, а неотложните разсрочени вноски към НАП не търпяха допълнително отлагане. Феновете, въпреки всичко, се организираха и ежемесечно събираха вноската от 143 хиляди лева към НАП. А на връх рождения си ден – 24 май, получиха признание от различни места на света, затова, че разпродадоха стадиона веднъж и започнаха разпродажбата му за втори път. По последни данни, клубът е генерирал между 2 и 3 милиона лева приходи по време на пандемията, благодарение на феновете , без да има никакви мачове. Бяха организирани десетки инициативи, проведени стотици търгове на по-стари футболни артикули, а парите – дарявани за общата клубна кауза.

Българското първенство се подновява на 5 юни и тогава още ще разберем, дали прогнозите за частичен крах в кондиционното състояние на отборите се оправдават и кой ще успее да се възползва най-добре от създалата се ситуация.